Egy új, gyógyszerészeti termékeket gyártó koreai vállalat épít gyárat és kutatásfejlesztési labort Székesfehérváron. A Wooshin Medics első európai irodáját még tavaly nyitotta a fővárosban és hétfőn délelőtt a Parlamentben jelentették be az új fehérvári gyár építését, melyet 2015-ben adnak majd át az Alba Ipari Zónában. A cég kilencezer négyzetméteres telket vásárolt az ipari parkban, ahol a tervek szerint majd augusztusban kezdik el a 3500 négyzetméteres gyár építését mintegy 1.8 milliárd forintból.
 
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta, hogy a tavalyi évben a magyar külgazdasági startégia egyik legsikeresebb területe a magyar koreai kapcsolatok fejlődése volt. A magyar export 24 százalékkal nőtt, a koreai beruházások értéke pedig megduplázódott hazánkban. Mint mondta olyan régiók váltak versenyképessé, melyek korábban nem voltak azok és az új helyzetre, új startégiát kellett alkotni. 2010-ben a kormány egy új külügyi és külgazdasági startégával válaszolt erre. A keleti nyitás stratégiával a leggyorsabban fejlődő piacok irányába nyitott a magyar gazdaság melynek teljesítése jelentős mértékben függ az export mennyiségétől. A távolkeleti országokkal való kapcsolat pedig növeli az ország exportját.

A Wooshin Medics egy szöuli központú, kezdetben gyógyszerészeti termékeket forgalmazó KKV, mely 1992-ben történt alapítása óta folyamatos növekedést produkált, köszönhetően az export piacokra való értékesítésnek. A gyógyszerészeti termékek forgalmazása a koreai piacon és a Világ több, mint 40 országba exportálja termékeit. Hidrogéles tapaszokat, illetve egészségügyi eszközöket gyártanak. A vállalat 2013-ben nyitotta meg első európai irodáját Budapesten, Woo Shin Magyarország Kft. néven, mely az első lépés volt az európai piac felé történő nyitásban. További innovatív termékek gyártására a vállalat Székesfehérváron tervezi gyógyszeripari gyárának felépítését, ami várhatóan 2015-ben kezdi majd meg a termelést.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere megköszönte a koreai vállalatnak, hogy Székesfehérvárt választották, így Magyarország fontos gazdasági központja tovább fejlődhet. Egy olyan iparág érkezik Székesfehérvárra, ami nem jellemezte eddig a város gazdaságát. „Biztos vagyok abban, hogy jól fogják érezni magukat Fehérváron. Köszönöm a kormánynak, hogy segíti ezeket a fejlesztéseket, hiszen az elmúlt hetekben is számos olyan döntést hozott, ami erősíti a város gazdaságát.” Kiemelte a műszaki felsőoktatással kapcsolatos döntéseket. Mint mondta a 2014 és 2020 közötti EU-s forrásokkal remélhetőleg még erősebb lesz a gazdasági fejlődés a városban.

Tack Soo Nam, a koreai Wooshin Medics gyógyszeripari vállalat elnöke elmondta, hogy 22 éves történelemmel rendelkezik a vállalt és 2-3 éve döntöttek úgy, hogy saját termelési bázist létesítenek Európában. Csehországot és Lengyelországot is vizsgálták végül azért választották Magyarországot, mert jól képzett emberi erőforrás áll rendelkezésre és a kormány támogatja a fejlesztéseket, továbbá logisztikai értelemben is kedvező helyen található. Székesfehérvári kilencezer négyzetméteres új gyárukba a saját technologiájukat hozzák, ami megfelel az EU normáknak. A fehérvári gyárt 90 százalékban exportra termel majd. Az épület 3000 négyzetméteres és két szintes lesz, de már most tervezik a bővítését is. Első körben 50 munkahelyet teremtenek és kutató-fejlesztő labort hoznak létre. Nam Tacksoo kiemelte, hogy hisznek Magyarország jövőjében és jelenében.

Tack Soo Nam elmondta, hogy a fehérvári termékek 90 százalékát exportálják majd. Az új üzemben egyebek között a Cataplasma nevű úgynevezett hidrogéles tapaszt, illetve a bőrön át felszívódó gyógyszeradagoláshoz tervezett tapaszt fognak gyártani.