Tavaly júniusban kötött a kormány stratégiai megállapodást a japán autóipari beszállító céggel, a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel. Kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök és Jiro Ebihara, a Denso elnöke közösen jelentette be a Parlamentben a Denso harmincmilliárdos kapacitásbővítés a fehérvári gyárban, melyhez a Magyar Kormány kettőmilliárd forintos támogatást ad. A bővítés 300 fős létszámbővítést is jelent majd Székesfehérváron.
 
Orbán Viktor miniszterelnök a beruházás kapcsán kiemelte, hogy több mint 29 milliárdos beruházás mintegy 500 új munkahelyet teremt. Párhuzamot vont a Denso startégiai gondolkodásmódja és a magyar gazdaság fejlődési iránya között. „A jövő úgy jelenik, meg, mint lehetőség, amit ki kell használnunk.” – mondta Orbán Viktor. Ehhez olyan stratégiai partnerekre van szükség, akik úgy terveznek, mint a Denso. Hangsúlyozta, hogy a japán vállalat sikere a magyar emberek sikere is.

A Denso egy egészen kiváló partnere a magyar kis- és középvállalatoknak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a fehérvári gyárnak 18 hazai beszállító van. Fontosnak nevezte, hogy a japán gyár 30 napon belül fizet, ami a megbízhatóság olyan foka, aminek általánosnak kéne lenni az országban – emelte ki a miniszterelnök. A munkaerőképzésről elmondta, hogy Fehérvár lassan eléri a korlátait, ami előrevetíti azt a problémát, amivel Magyarországnak meg kell küzdenie a szakképzés átalakítása terén. A gazdasági fejlődés gátja nem lehet ez a probléma. Mint mondta „büszkék vagyunk arra, hogy a Denso fehérvári jelentős ipari bővítés mellett a legfontosabb érv az volt, hogy a Denso dolgozói eddig is jól teljesítettek.

Jiro Ebihara a Denso Magyarország elnöke elmondta, hogy Magyarországon megtalálták a számításikat, hiszen remek az együttműködés az önkormányzattal és a kormánnyal is. A mostani fehérvári beruházással azt szeretnék elérni, hogy továbbra is piacvezetők és versenyképesek maradjanak a termékeik a következő évtized közepéig. Mint mondta a mindennapi tevékenységük és stratégiájuk kialakításakor, kiemelt, hogy a partnerek és beszállítók boldogulásához is hozzájáruljanak. A jelenlegi hetvenezer négyzetméternyi területük nem elegendő már, ezért kiszerveznek évi 14 millió eurónyi gyártást is egy jelenlegi és egy új beszállítónak. Kiemelte, hogy a beruházás kapcsán Fehérváron további 300 fős létszámbővítés lesz, mely hasonló mértékben jelentkezik majd a beszállítóknál. Fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdasági környezet ösztönzi a külföldi tőke beáramlását az országba.

Az eseményen ott volt Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselő illetve Égi Tamás Székesfehérvár alpolgármestere is.

A Denso autóalkatrész-gyártó csoport világszerte beszállítója az összes jelentős autógyártó vállalatnak. A cég magyarországi leányvállalata 1998-ban kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron mára a város egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. Az elmúlt 15 évben Magyarországon 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre. Jelenleg közel ötezer főt foglalkoztat Fehérváron és a beszállítói hálózata is jórészt hazai kis- és középvállalkozásokból áll. A Denso, jelenleg 70 ezer négyzetméteres gyártócsarnokában egyebek mellett rendszervezérlő egységeket, benzines befecskendezőket, gyújtógyertyákat állítanak elő.